Choď na obsah Choď na menu
 


Archív

Archívom sa vo všeobecnosti označuje zbierka súborov, ktoré boli skombinované do jedného. Tieto súbory sú v archíve často skomprimované, čo poskytuje viacero výhod. Komprimovanie súborov zvyšuje kapacitu pevného disku. Súbory, ktoré sú používané menej často môžu byť skomprimované do archívov, aby sa ušetrilo miesto na disku.

Spolu s novými technológiami máme aj väčšie a tým aj väčšie súbory. Predstavme si, že máme 100 súborov každý o veľkosti 10 kilobajtov. Ak si myslíte, že spolu zaberajú približne 1 megabajt, tak sa mýlite. Naopak, kvôli spôsobu, akým Windows ukladá súbory môžu zaberať viac než 4,3 megabajtov. Vynásobte to všetkými súbormi na disku a už viete, kam ide to všetko voľné miesto. A tu prichádza na záchranu komprimačný software. Ak skomprimujete všetkých týchto 100 súborov do jedného archívu budú zaberať asi 0,5 megabajtu.

Komprimovanie súborov taktiež umožňuje rýchlejší prenos dokumentov po internete. Často sa dá dosiahnuť až 50-percentné zníženie objemu súborov. Väčšina programov na internete je skomprimovaná v archívoch.

Existuje veľa rôznych druhov kompresie, ale najpopulárnejší formát je ZIPOkrem zip a rar existujú aj ďalšie menej používané formáty ako napríklad: LHA, TAR, TAR.GZ, TAR.BZ2 a BH (BlakHole) ďalej ARJ,ARC, ACE, ZOO, GZ a BZIP2.